





Pastu bulehla makan. Ada orang suka makan dengan airkrim, tapi aku suka makan dengan kelapa parut. Aku akan 'paksa' mak aku parut kelapa sebab aku tak reti guna mesin parut kelapa tu. Derhaka sangat bunyinya kan..heh heh heh
Antara pantang larang ketika membuat tapai mengikut Kamus Tok Nenek yang digunakan pakai sejak zaman Mahsuri berumur 10 tahun ialah:-
i - tak boleh bagitau orang luar yang kita buat tapai, kena diam-diam je. nanti tapai merajuk tak mau manis
ii - tak boleh marah-marah ketika buat tapai, nanti tapai masam. Tapai ikut mood uols...sebab tu time balut tapai hari tu, aku gembira ria je...tengok hasilnya..manis meleting tau.. :D
iii - Pompuan uzur tak boleh buat tapai, nanti tapai rosak.
ii - tak boleh marah-marah ketika buat tapai, nanti tapai masam. Tapai ikut mood uols...sebab tu time balut tapai hari tu, aku gembira ria je...tengok hasilnya..manis meleting tau.. :D
iii - Pompuan uzur tak boleh buat tapai, nanti tapai rosak.
iv - Tak boleh biarkan tok bomoh atau orang yang ada ilmu tau langsung yang kita buat tapai. nanti tapai jd tawat (bukan ilmu matematik, ilmu memasak mahupun ilmu buat drawing..bukan ilmu itu ye...bukan)
v - masa peram tapai, jangan nak gigih p jenguk dia setiap setengah jam. nanti dia merajuk jugak, terus tak masak-masak sampai kesudah. Jadi pulut mentah gitu je...
Percaya tak? try la buat ekspiremen kat rumah tengok betul ke tak pantang larang ni.
hehe
Percaya tak? try la buat ekspiremen kat rumah tengok betul ke tak pantang larang ni.
hehe